Tradiční píseň 366:1
Vstup: Iz 44:3
Píseň: 379 Stvoř srdce čisté, Bože, mi
1. čtení: Sk 2:1-13
Píseň s kytarou: 675 Přijď již, přijď, Duchu stvořiteli
Slovíčko pro děti

Kázání: 1Te 5:15-28

Milé sestry a milí bratří,

asi každý máme ve svém životě nějaký zlom. Nějaký velký přerod, změnu. A v dnešním prvním čtení jsme slyšeli o události Letnic, kdy byli všichni shromážděni na jednom místě, jak jsme slyšeli, to společenství je mohlo posilovat, ale možná si kladli různé otázky. Možná čekali, co bude dál. Možná nevěděli, co bude dál. Co bude dál s nimi, jaká má být jejich další cesta. Může to být i naše zkušenost, kdy se něco změní, uzavřeme nějaký úsek života, raději jsme třeba všichni spolu jako ti učedníci za zavřenými dveřmi, a přitom přesně nevíme, co bude dál. Co s námi bude. Jak na tom budou naše děti ve škole. Nebo jaké se dozvíme výsledky u lékaře.

Moji milí, v pokračování toho našeho prvního čtení vystupuje apoštol Petr a říká: „Obraťte se a každý z vás ať přijme křest ve jménu Ježíše Krista na odpuštění svých hříchů, a dostanete dar Ducha svatého. Neboť to zaslíbení platí vám a vašim dětem i všem daleko široko, které si povolá Pán, náš Bůh.“ Mezi námi je i více těch, kteří si pamatují svůj křest na vyznání víry. Pro ně i pro nás, kdož jsme byli pokřtěni jako děti na základě víry svých rodičů, platí to Boží přijetí.

A pro nás jako Boží děti také platí slovo apoštola. Pavel psal svůj asi nejstarší list do Tesaloniky, kde velmi rád působil, a píše také nám:
15Hleďte, aby nikdo neoplácel zlým za zlé, ale vždycky usilujte o dobré mezi sebou a vůči všem. Jako by to bylo Slovo do dnešní doby. v listě Římanům Pavel říká: Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem. To je skutečně Slovo do dnešní doby i pro nás. Do našich konkrétních životů. I proti našim obavám.

16Stále se radujte, teď jsem měl jednu zprostředkovanou zkušenost, kdy skutečně i moderní psychologové doporučují umět si dělat malé radosti v životě. Někoho potěší pohled na rozkvetlou louku. Někdo se podívá na fotbal. Někoho zaujme debata o historii. Někdo třeba rád háčkuje čtverce do Afriky. A když slyšíme Stále se radujte, není to jen návod k nějaké umělé a předstírané radosti, jako kdybychom se dívali na film ze Severní Koreje. Ale to Slovo Stále se radujte ná může otevírat oči a těšit srdce.

17v modlitbách neustávejte. To abychom v té radosti ani ve smutku nezapomínali na Toho, který nás nese a chrání. A buď abychom ve chvílích radosti vzdávali díky nebo se k Němu dokázali obrátit se svými prosbami, i když nás to svádí se se svými problémy a úzkostmi zavřít v koutku, aby nás nikdo neviděl, aby o nás nikdo nevěděl. Ale tu je náš Nebeský Otec, který o nás ví a který vyslýchá naše srdce.

18Za všech okolností děkujte, neboť to je vůle Boží v Kristu Ježíši pro vás. To vypadá, jako by tím apoštol popřel existenci jakýchkoli problémů v životě. A skutečně to vypadá skoro jako provokace. Ale v tom vedení Božím Duchem jsme ujišťováni také o tom, že pak můžeme vzdávat díky za naše vysvobození a uzdravení.

19Plamen Ducha nezhášejte, co to pro nás znamená? Jistě to není jen to nejznámější a nejviditelnější mluvení v jazycích, ale veškeré dobré projevy, ke kterým dává sílu Pán Bůh. Protože Duch Svatý nám dává také radost v srdci a přivádí k mnohému dobrému. Takže to jistě není jenom nějaké náboženské sebe-budování, ale všechno je to dobré pro prožívání víry a vzájemnou pomoc. Ať se to týká (prorockého) moudrého promluvení do určité situace, vzájemného posilování v modlitbě či jakýchkoli jiných darů moudrosti na naší cestě.

20prorockými dary nepohrdejte. To asi neznamená poslouchat každou předpověď konce světa, to vůbec ne, ale ten prorocký dar může být často rozumným promluvením do konkrétní situace, kdy nám někdo přinese rozjasněný pohled do naší situace.

21Všecko zkoumejte, dobrého se držte, 22zlého se chraňte v každé podobě. Všechno zkoumejte – to jistě neznamená vyzkoušet všechno, co nám přijde pod ruku, s čím se setkáme – ale právě to promluvení k nám má obě dvě stránky: Dobrého se držte, zlého se chraňte v každé podobě. Je tu tedy i důraz na náš rozum, že můžeme věci ve svém životě zkoumat. A chránit se od zlého třeba tak, že si neseme a víme, co se nám v životě nevyplatilo nebo co nám ublížilo. Ale nejsme na to sami, není to jen náš výkon rozumu, víra není intelektuální výkon. Vždyť tu sílu přijímáme od Pána Boha a smíme slyšet toto povzbuzení a posílení:

23Sám Bůh pokoje nechť vás cele posvětí a zachová vašeho ducha, duši i tělo bez úrazu a poskvrny do příchodu našeho Pána Ježíše Krista. To směli slyšet první křesťané, kteří očekávali už za svého života příchod Pána Ježíše. Ale to Boží posvěcení, zachování a požehnání nám platí stále! Pán Bůh nás nenechá padnout, znovu nás pozvedá a posiluje. Protože neklame v tom, co nám zaslíbil.

24Věrný je ten, který vás povolal; on to také učiní. Někdy se nám může zdát, že čekáme dlouho. Když už přece to všechno dodržujeme, zdá se nám. Ale Pán Bůh je věrný a dá nám vysvobození, i z dlouho prožívaného smutku nebo bolesti, on to také učiní, to, co je v jeho plánu, v jeho vládě. Může nám připadat zvláštní to Slovo, že Bůh je věrný, ale Bůh je věrný v našem povolání, na každém místě, kde se nacházíme, ale také když nás zavolá jinam, když nám ukáže novou cestu. I když je to cesta k velké změně. To prožil i apoštol Pavel, byl zastaven na cestě.

25Bratří, modlete se i vy za nás! píše apoštol, vědom si toho, že také potřebuje přímluvné modlitby bratří a sester. Takový postoj nás chrání od duchovní pýchy. A někdy je potřeba si ji přiznat. Někdy je třeba prosit o pokoru. A sdílet se s bratřími a sestrami v úkolech a situacích, na které nestačím, přiznat svoji nedostatečnost a místo na cestě.

26Pozdravte všecky bratry svatým políbením. 27Zavazuji vás v Pánu, abyste tento list dali přečíst všem bratřím. To říká apoštol pro posilu a šíření Slova. 27Zavazuji vás v Pánu, abyste tento list dali přečíst všem bratřím. To Slovo smějí slyšet všichni, to aby se nestal ze společenství Kristova uzavřený spolek, který bude mít dveře zamčené a bude si stanovovat podmínky ke vstupu. Neboť to zaslíbení platí vám a vašim dětem i všem daleko široko, které si povolá Pán, náš Bůh, říkal apoštol Petr ve svém kázání. A my máme nést to zaslíbení a svědectví svým dětem i všem široko daleko, když přijímáme dary Ducha a sílu pro každý nový den a často i pro každý krok a pro každé nové nadechnutí.

Sestry a bratří, v tom dnešním Slově ze Skutků jsme slyšeli o velké změně, kterou koná Duch Svatý. Duch Svatý k nám přichází ve chvílích strachu, ve chvílích smutku, ve chvílích strachu, jako přišel k učedníkům, když byli za zavřenými dveřmi a nevěděli, co bude dál. A byli posíleni mocí z výsosti! Nebojme se, často ve chvíli, kdy už se nám zdá další okamžik, další krok a další den úplně beznadějný, je tu uprostřed nás Duch Svatý, třeba potichu, nepozorovaně, ale přináší najednou do srdce klid, o kterém řekneme, že nevíme, odkud se vzal, ale je tu s námi jako Průvodce, Přímluvce, Ochránce Boží. Přímluvce, který trvá navěky, zůstává a provází po všechny generace tak, jak to zvěstoval Petr: Neboť to zaslíbení platí vám a vašim dětem i všem daleko široko, které si povolá Pán, náš Bůh. A jako ujištění, jako nové pevné boty pro každý krok, tak je nám dáno to závěrečné Slovo, které ať nás provází na každý nový den: 28Milost našeho Pána Ježíše Krista buď s vámi.

Píseň: 683 Spolu lámejme chléb
Píseň díků: Zp 58 Mou cestu v rukou máš
Píseň vděčnosti: 483 To jedno mějme stále na paměti
Poslání: Žd 13:20-21
Požehnání: Pán ať je před vámi, aby vám ukazoval správnou cestu. Pán ať je při vás, aby vás mohl brát do své náruče a chránit vás. Pán ať je za vámi, aby vás bránil před záludností zlých lidí. Pán ať je pod vámi, aby vás zachycoval, když padáte a aby vás vysvobozoval z pasti. Pán ať je ve vás, aby vás utěšoval, když je vám smutno. Pán ať je kolem vás, aby vás obhajoval, když na vás někdo útočí. Pán ať je nad vámi, aby vám žehnal. Amen.

Závěrečná píseň: 441 Svatá doba, Páně den