● Varhanní preludium
● Přivítání
● Úvodní píseň: 655:1 Tichá noc
● Vstup: Zj 22:1-6 1A ukázal mi řeku živé vody, čiré jako křišťál, která vyvěrala u trůnu Božího a Beránkova.  2Uprostřed města na náměstí, z obou stran řeky, bylo stromoví života nesoucí ovoce dvanáctkrát do roka; každý měsíc dozrává na něm ovoce a jeho listí má léčivou moc pro všechny národy. 3A nebude tam nic proklatého. Bude tam trůn Boží a Beránkův; jeho služebníci mu budou sloužit, 4budou hledět na jeho tvář a na čele ponesou jeho jméno. 5Noci tam již nebude a nebudou potřebovat světlo lampy ani světlo slunce, neboť Pán Bůh bude jejich světlem a budou s ním kralovat na věky věků. 6A řekl mi: „Tato slova jsou věrná a pravá; Pán, Bůh dávající Ducha prorokům, poslal svého anděla, aby oznámil svým služebníkům, co se má brzo stát.
● ZpCh 6 Budiž chválen Ježíš Král
● Modlitba
● 1. čtení: Iz 11:1-12
1I vzejde proutek z pařezu Jišajova a výhonek z jeho kořenů vydá ovoce. 2Na něm spočine duch Hospodinův: duch moudrosti a rozumnosti, duch rady a bohatýrské síly, duch poznání a bázně Hospodinovy. 3Bázní Hospodinovou bude prodchnut. Nebude soudit podle toho, co vidí oči, nebude rozhodovat podle toho, co slyší uši, 4nýbrž bude soudit nuzné spravedlivě, o pokorných v zemi bude rozhodovat podle práva. Žezlem svých úst bude bít zemi, dechem svých rtů usmrtí svévolníka. 5Jeho bedra budou opásána spravedlností a jeho boky přepásá věrnost. 6Vlk bude pobývat s beránkem, levhart s kůzletem odpočívat. Tele a lvíče i žírný dobytek budou spolu a malý hoch je bude vodit. 7Kráva se bude popásat s medvědicí, jejich mláďata budou odpočívat spolu, lev jako dobytče bude žrát slámu. 8Kojenec si bude hrát nad děrou zmije, bazilišku do doupěte sáhne ručkou odstavené dítě. 9Nikdo už nebude páchat zlo a šířit zkázu na celé mé svaté hoře, neboť zemi naplní poznání Hospodina, jako vody pokrývají moře. 10V onen den budou pronárody vyhledávat kořen Jišajův, vztyčený jako korouhev národům, a místo jeho odpočinutí bude slavné. 11V onen den ještě podruhé vztáhne Panovník ruku, aby získal pozůstatek svého lidu, který zůstal v Asýrii, Egyptě, Patrósu, Kúši, Élamu, Šineáru, Chamátu a na ostrovech mořských. 12Povznese korouhev k pronárodům a posbírá rozehnané z Izraele a rozptýlené Judejce shromáždí ze čtyř stran země.
● Píseň: 297 Slyš, jaká to libá píseň
● Slovíčko pro děti
● Kázání: Lk 2:1-15 1Stalo se v oněch dnech, že vyšlo nařízení od císaře Augusta, aby byl po celém světě proveden soupis lidu. 2Tento první majetkový soupis se konal, když Sýrii spravoval Quirinius. 3Všichni se šli dát zapsat, každý do svého města. 4Také Josef se vydal z Galileje, z města Nazareta, do Judska, do města Davidova, které se nazývá Betlém, poněvadž byl z domu a rodu Davidova, 5aby se dal zapsat s Marií, která mu byla zasnoubena a čekala dítě. 6Když tam byli, naplnily se dny a přišla její hodina. 7I porodila svého prvorozeného syna, zavinula jej do plenek a položila do jeslí, protože se pro ně nenašlo místo pod střechou. 8A v té krajině byli pastýři pod širým nebem a v noci se střídali v hlídkách u svého stáda. 9Náhle při nich stál anděl Páně a sláva Páně se rozzářila kolem nich. Zmocnila se jich veliká bázeň. 10Anděl jim řekl: „Nebojte se, hle, zvěstuji vám velikou radost, která bude pro všechen lid. 11Dnes se vám narodil Spasitel, Kristus Pán, v městě Davidově. 12Toto vám bude znamením: Naleznete děťátko v plenkách, položené do jeslí.“ 13A hned tu bylo s andělem množství nebeských zástupů a takto chválili Boha: 14„Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj mezi lidmi; Bůh v nich má zalíbení.“ 15Jakmile andělé od nich odešli do nebe, řekli si pastýři: „Pojďme až do Betléma a podívejme se na to, co se tam stalo, jak nám Pán oznámil.“

Milé sestry a milí bratří, milí přátelé,

pokoj vám. – Tak pozdravil Pán Ježíš vzkříšený své učedníky a tak zdraví i nás. Když k nám nyní zase nově přichází.

1Stalo se v oněch dnech, že vyšlo nařízení od císaře Augusta, aby byl po celém světě proveden soupis lidu. 2Tento první majetkový soupis se konal, když Sýrii spravoval Quirinius. Do Vánoc zasahuje byrokracie. Římská říše, která Svatou zemi spravuje od roku 63 před naším letopočtem, vybírá daně a tak zavádí papírovou evidenci obyvatel: 3Všichni se šli dát zapsat, každý do svého města. 4Také Josef se vydal z Galileje, z města Nazareta, do Judska, do města Davidova, které se nazývá Betlém, poněvadž byl z domu a rodu Davidova, 5aby se dal zapsat s Marií, která mu byla zasnoubena a čekala dítě. 113 kilometrů pěšky. 113 kilometrů je v pozadí našich betlémů, které někdy vypadají tak idylicky.

6Když tam byli, naplnily se dny a přišla její hodina. 7I porodila svého prvorozeného syna, zavinula jej do plenek a položila do jeslí, protože se pro ně nenašlo místo pod střechou. Dnešní realita pro mnoho lidí, kteří z různých důvodů nebezpečí a ohrožení opustili své domovy. A z Nazareta do Betléma bychom se dnes také bez problémů nedostali, potkala by nás zeď mezi Státem Izrael a Západním břehem Jordánu. Viděl jsem dokonce takové vánoční přání ze Západního břehu, kdy svatá rodina nemůže projít, protože jim v cestě stojí právě tato zeď. My možná také stavíme takové zdi ve svých životech, nebo hlavně abychom měli vysoký plot. A za ním se cítíme bezpeční.

V našem příběhu cestuje Josef s Marií -  avšak ještě někdo chybí. (Děti, kdo ještě byl v té izraelské krajině? A také pod širým nebem?)

8A v té krajině byli pastýři pod širým nebem a v noci se střídali v hlídkách u svého stáda. 9Náhle při nich stál anděl Páně a sláva Páně se rozzářila kolem nich.

Příchod Páně oznamují světelné efekty. Slyšeli jsme i o hvězdě, která vedla mudrce od východu, kdo jste viděli třeba Pekařova císaře a císařova pekaře, pravděpodobně už Tycho de Brahe přišel na to, že to asi byla konjunkce Jupitera a Saturnu. Dvě obrovské planety uviděli na nebi jako jasné znamení pastýři i mudrci a Pán Bůh si používá tyto nebeské úkazy ke zvěstování.

Pastýřů se zmocnila veliká bázeň. 10Anděl jim řekl: „Nebojte se, hle, zvěstuji vám velikou radost, která bude pro všechen lid. 11Dnes se vám narodil Spasitel, Kristus Pán, v městě Davidově. To je naplnění proroctví Micheáše 5:1 A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů věčných.

A anděl pokračuje: 12Toto vám bude znamením: Naleznete děťátko v plenkách, položené do jeslí.“ 13A hned tu bylo s andělem množství nebeských zástupů a takto chválili Boha: 14„Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj mezi lidmi; Bůh v nich má zalíbení.“ Co to říkají nebeské zástupy? Co to zpívají? Sláva na výsostech Bohu, tedy: Chvála Pánu Bohu, on je velký a mocný! Takže už tu máme putující rodinu, anděla, zástupy nebeské a pastýře. Možná právě tolik postav na scéně mělo pro evangelistu Lukáše dobrý smysl. To, že k nám přichází Pán Ježíš, to není nic tajného. A přináší nám světlo a dobrou zvěst, která nás podrží, která nám pomůže, i když se vydáme někam na cestu. Jako ostatně pastýře, jak čteme dále: 15Jakmile andělé od nich odešli do nebe, řekli si pastýři: „Pojďme až do Betléma a podívejme se na to, co se tam stalo, jak nám Pán oznámil.“   

A tak nám zní toto Slovo na cestu.    Pro všechny lidi a pro všechny národy, jak říká kromě nebeských zástupů také prorok. 12Povznese korouhev k pronárodům a posbírá rozehnané z Izraele a rozptýlené Judejce shromáždí ze čtyř stran země. Je to příslib Boží vlády, který dobře znají židé po celém světě. Že Pán Bůh všechny židy rozptýlené po celém světě shromáždí na svatou horu Sion. A vůbec že je dovede do celé Země zaslíbené. A ten slib Boží, to zaslíbení, je právě jen pro ty, co mají otevřené oči: také pro chudé pastýře i filosofující kouzelníky z Indie. I dnes, kdy jsou klíčovými slovy evidence, úspěch a výkon, mohou se klíčovými slovy stát také mír, milosrdenství a sounáležitost. Něco z toho zvládneme sami, v dalších oblastech života pak musíme najít nějakou pomoc.

U dnešního prvního čtení nám zní odevzdání Pánu Bohu: Tato slova jsou věrná a pravá; Pán, Bůh dávající Ducha prorokům, poslal svého anděla, aby oznámil svým služebníkům, co se má brzo stát. A andělé chválí Pána Boha a my se za ta všechna naše bolavá místa a cesty můžeme modlit, jako nám to říká v modlitbě i jedna naše píseň s kytarou: Buď vůle tvá. Buď vůle tvá všude tam, kde my často jednáme svévolně. Buď vůle tvá v naší radosti. Buď vůle tvá na všech našich cestách a při všem našem putování. Buď vůle tvá, když nám v životě zhasne světlo. Buď vůle tvá – všude tam, kde i my jednáme snad svévolně. A staň se i s námi vůle Tvá, jako v nebi, tak i na zemi. Když smíme odpočinout od našich starostí a slyšíme pozdrav anděla: Zvěstuji vám velikou radost. Chudým pastýřům i bohatýrům z východu. Zástupu, který svolaly úřední povinnosti, nezapomeňme, že Spasitel se narodil při sčítání lidu. A ten pozdrav, to dobré slovo, zní i nám, když sčítáme, co všechno máme nebo co nám chybí. Ale ta naděje se nám otevírá v tom, že najdeme vždy novou cestu, i když na začátku můžeme potkat nějakého vola nebo jen malého oslíka. Amen.


● výběr koled
● Ohlášky:
Na Hod Boží vánoční je bohoslužba v 9:00 hodin s Večeří Páně. Na svátek mučedníka Štěpána v 9:00 hodin slouží br. Ladislav Zvolánek. Silvestrovské posezení 31. 12. je od 18:00 hodin. Na Nový rok     1. 1. v 9:00 hodin s Večeří Páně slouží br. Jaroslav Vokoun. Na Zjevení Páně 6. 1. je bohoslužba v 18:00 hodin. A druhou neděli v lednu slouží br. Tomáš Živný.
● Přímluvy
● Modlitba Páně
● Poslání: Zj 22:1-6 1A ukázal mi řeku živé vody, čiré jako křišťál, která vyvěrala u trůnu Božího a Beránkova. 2Uprostřed města na náměstí, z obou stran řeky, bylo stromoví života nesoucí ovoce dvanáctkrát do roka; každý měsíc dozrává na něm ovoce a jeho listí má léčivou moc pro všechny národy. 3A nebude tam nic proklatého. Bude tam trůn Boží a Beránkův; jeho služebníci mu budou sloužit, 4budou hledět na jeho tvář a na čele ponesou jeho jméno. 5Noci tam již nebude a nebudou potřebovat světlo lampy ani světlo slunce, neboť Pán Bůh bude jejich světlem a budou s ním kralovat na věky věků. 6A řekl mi: „Tato slova jsou věrná a pravá; Pán, Bůh dávající Ducha prorokům, poslal svého anděla, aby oznámil svým služebníkům, co se má brzo stát.
● Požehnání
● Závěrečná píseň: 281 Narodil se Kristus Pán
● Postludium