Rádi bychom Vás upozornili na vysílání dětského křesťanského televizního pořadu *“Biblická pátrání“* které začíná *v sobotu 5.9. v 8:00 na ČT1.*
Pořad bude pokračovat každou sobotu v 8:00 na ČT1 až do konce roku.Sedmnáctidílný cyklus, který přibližuje dětským divákům základní biblické příběhy, na jejichž základě se formovala euroatlantická civilizace i kultura, připravila do vysílání Česká televize. Pořad z dílny Centra náboženské tvorby Televizního studia Brno je určený
především dětem ve věku od 8 do 12 let.
Obsahem pořadu jsou epizody ze života dvou dětí, Johanky a Adama, které dostaly za úkol připravit televizní pořad o Bibli. Ve chvíli, kdy se začínají na celém projektu domlouvat, se jim ozve záhadný profesor Fridrich. Nabídne svoji pomoc a uloží dětem první úkol. Tím se rozběhne celá série pátracích výletů, kdy Johanka s Adamem hledají stopy daného biblického příběhu, a současně i odpověď na otázku, zadanou profesorem Fridrichem. Ta nakonec vede i k pochopení smyslu zkoumaného příběhu.
Pátrání děti zavede na nejrůznější místa v České republice, ale také v Izraeli, kde se největší část biblických příběhů odehrála. Získávají informace od řady informovaných lidí – odborníků. S některými se setkávají osobně, s jinými navazují spojení prostřednictvím Adamova PDA, podobně, jako s profesorem Fridrichem.
Jednotlivé díly cyklu nabízejí základní informace o klíčových příbězích bible. To může mít vedle základního ontologického dopadu i přínos etický; děti dostávají příležitost uvědomit si souvislosti a důsledky určitých typů praktického jednání. Porozumění těmto souvislostem by ovšem mělo vyplynout z příběhů samotných, pořad se snaží vyhnout se moralizování.
Celý pořad má bohatou grafiku; znělky a předěly mají jednotnou tvář, která pracuje s charakteristickým vzhledem starých map a motivy starých zeměměřičských přístrojů. Jiný charakter pak má obrazová podoba vyprávěného biblického příběhu; kreslené ilustrace, které vytvořil významný výtvarník /Jaromír F. Palme/ , jsou občas zpestřeny lehkou animací.
/Cyklus obsahuje tyto části:/ Bible – kniha knih, Adam a Eva, Bláznivý Noe, Abraham – otec národů, Josef a jeho bratři, Vysvobození z Egypta, Desatero, David a Goliáš, Královna Ester, Vánoční příběh, Pokušení na poušti, Svatba v Káně, Utišení bouře, Milosrdný Samaritán, Dobrý pastýř, Velikonoce a Letnice.
Každý díl trvá 17 minut, režisérem cyklu je /Martin Benc/, scénáristkou /Ráchel Bícová/ .
s pozdravem tvurci poradu Biblická pátrání